Atenció: El teu navegador no té suport per algunes funcionalitats necessàries. Et recomanem que utilitzis Chrome, Firefox o Internet Explorer Edge.

Lacunaria 08820

història del delta del llobregat

  • 2
    Mecenes

Ressenya "Braços de riu, estanys i maresmes del delta del Llobregat" de Ramon Planas Torres

Com cada any, per Sant Jordi ressenyem un llibre que tingui a veure amb la història del nostre poble. Aquest any ens hem atrevit a parlar d’un llibre que tracta la història geològica del nostre delta.

Parlem d’un llibre que enguany compleix 40 anys, ja que va veure la llum l’abril de 1984. El seu autor és Ramon Planas i Torres, nascut a Barcelona però que ha viscut a l’Hospitalet i el Prat. Ha escrit sobre biologia, cinegètica i geografia; trobant obres on el Prat és protagonista com “El paludisme a El Prat de Llobregat del 1918 al 1925”, “La Casa alta i la Volateria 1900” o aquest mateix que ressenyem.

L’obra planteja donar resposta als orígens dels diferents estanys, llacunes i braços de riu que han estat presents al nostre delta, hagin desaparegut o no. Les hipòtesis que planteja pels estanys acostumen a ser el naixement d’aquestes a causa del riu; i pel creixement del delta avala la teoria d’un creixement sostingut en forma de panxa.

Ambdues teories actualment han estat reinterpretades, però no per això hem de menystenir aquestes aportacions científiques que va realitzar Planas. El valor de la seva obra rau en el gran esforç de síntesi que suposa tractar el major nombre possible de llacunes i braços de riu; amb la il·lustració de cartografia i dades històriques.
En definitiva, una obra de capçalera per qui vulgui endinsar-se en la història natural del nostre país.