Alert: Your browser does not support full functionality of our app and you may experience certain errors. We recommend that you use Chrome, Firefox or Internet Explorer Edge instead.

Lacunaria 08820

història del delta del llobregat

  • 2
    Subscribers

Sardana de Festa Major del Prat

Sardana de Festa Major

This video is being processed
La primera documentació d’una ballada de sardana al nostre poble data de 1906, durant la Festa Major i incentivada per un agent de borsa gironí afincat al Prat: Rossend Agustí Solé. Les sardanes tenen un origen grec i iber, igual que moltes altres danses de la Mediterrània. No serà fins el s. XVI quan la paraula “sardana” es popularitza.

La Sardana de Festa Major es va estrenar el 28 de setembre de 1945, per Festa Major, i va ser tocada per la cobla La Principal del Llobregat. Aquesta composició musical neix de dos homes: l’hospitalenc Jaume Ventura i Tort, que la va composar; i el pratenc Ferran Casanovas i Civit, que li va posar la lletra. No obstant això, no la trobarem enregistrada fins el 10 de febrer de 1949, a iniciativa de l’Agrupación Artístico-literaria Cervantes, durant una vetllada a l’Artesà.

La divulgació d’aquesta sardana a la nostra població té com a protagonista l’empenta de l’àmbit cultural, des de moviments sardanistes com Amics de la Sardana fins a la cantata de sisè de primària, en la qual totes les escoles del poble es reuneixen i la canten.

Va ser recollida el 1975 en l’àlbum “Sardanes del Prat”, amb més sardanes de Ventura i Tort sobre el Prat, i des d’aleshores aquesta peça ha estat versionada per diferents artistes. Des de La Capsa s’ha versionat diverses vegades la sardana amb diferents músics i estils, i fa uns anys Alfred García va estrenar “Himno del Prat”, en honor a aquesta sardana.

Sense cap mena de dubte, la Sardana de Festa Major constitueix un dels símbols d'identitat més visibles de la societat pratenca actual.

https://www.youtube.com/watch?v=aLD7A3R6XFc
Lacunaria 08820
02 September 2024

Comments (0)

Write a comment

Log in with your account or sign up to add your comment.